El I Congrés de Dret Processal reuneix a l’ICAB experts del món jurídic per analitzar els principals reptes que afronta la justícia en l’àmbit processal i digital
Durant el congrés s’ha debatut sobre temes com la reforma del sistema judicial en l’àmbit processal, la digitalització de la justícia, l’execució civil, la reforma de la cassació i les audiències telemàtiques
De forma pionera, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha organitzat el ‘I Congrés de Dret Processal’ amb l’objectiu d’analitzar les principals reformes i reptes que enfronta la justícia en aquest àmbit, especialment arran de la propera entrada en vigor de la Llei Orgànica 1/2025 de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia, prevista per al 3 d’abril.
El Congrés ha estat inaugurat pel degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez; el president del Consejo General de la Abogacía Española, Salvador González; el president de l’Audiència Provincial de Barcelona; Antonio Recio; el degà del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona, Javier Segura Zariquiey; i l’advocada i presidenta de la Secció de dret processal de l’ICAB, Tiziana Di Ciommo.
El degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez, ha destacat que la Llei Orgànica 1/2025 de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia situa l’advocacia com l’actor té un paper essencial en la recerca de la resolució de controvèrsies. Sánchez ha felicitat la Secció de Dret Processal de l’ICAB per fer reunir a l’ICAB els principals operadors jurídics per analitzar aquesta nova norma.
El president del Consejo General de la Abogacía de Española (CGAE), Salvador González, ha intervingut en la inauguració del ‘I Congrés de Dret Processal’ que organitza l'ICAB, i ha afirmat que “l'advocacia, arran de la LO 1/2025, es col·loca en un punt transcendent en la resolució de conflictes” i ha afegit que “tenim el repte com a advocats de saber triar en cada cas el millor mitjà de resolució de conflictes”. González, que ha visitat per primera vegada com a president del CGAE la seu de l'ICAB, ha felicitat la Corporació per la celebració d'aquest ‘I Congrés de Dret Processal’ i per la important tasca que fa en pro de l'advocacia.
El president de l’Audiència de Barcelona, Antonio Recio, ha felicitat l’ICAB per l’organització del ‘I Congrés de Dret Processal’, ja que als pocs dies d’aprovar-se la LO 1/2025, ja va impulsar una activitat formativa per analitzar-la amb la participació dels diferents operadors jurídics implicats. En aquest sentit ha declarat que “tenim un termini de tres mesos per estudiar i abordar la seva implantació”.
Per la seva part, el degà del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona, Javier Segura Zariquiey, ha agraït la participació de la procura en aquest ‘I Congrés de Dret Processal’, i ha destacat el paper dels procuradors, junt als advocats, com a operadors indispensables davant l’Administració de Justícia.
Tiziana Di Ciommo, com a presidenta de la Secció que ha organitzat el ‘I Congrés de Dret Processal’ ha afirmat que l’aprovació de la LO 1/2025 requereix d’un estudi exhaustiu tant de les mesures organitzatives i processals que contempla aquesta norma. Per això han reunit a l’ICAB experts en la matèria.
La jornada s’ha estructurat en cinc taules rodones d’anàlisi i debat on han intervingut, magistrats, jutges, fiscals, advocats i procuradors.
Les claus del sistema judicial
Dins el primer bloc, titulat ‘Reforma organitzativa: Cap on anem?’, s’han abordat els canvis estructurals que necessita el sistema judicial per afrontar els reptes actuals i futurs, especialment, arran de la nova llei d’eficiència en la justícia. La diputada de la Junta de l’ICAB, Yvonne Pavia, ha presentat la taula on han intervingut Antonio Recio, president de l’Audiència Provincial de Barcelona; Cristina Ferrando, degana dels Jutjats de Barcelona; Maria Jesús Pesqueira, directora de l'Institut I+Dret de l'ICAB; Laura de Rivera, advocat de l'Estat en excedència i Consol Sanchis, assessora jurídica. Ha moderat la taula Tiziana Di Ciommo.
La jornada també ha comptat amb debats sobre la digitalització de la justícia, amb especialistes que analitzaran les novetats digitals i l’impacte de l’expedient electrònic, així com una taula rodona dedicada a les problemàtiques de l’execució civil, abordant-ne les dificultats pràctiques des de diverses perspectives professionals. També s’ha tractat la reforma de la cassació, en què s’han ofert consells pràctics per redactar recursos amb èxit.
El congrés ha arribat al seu punt final amb una ponència centrada en ‘La celebració de les audiències telemàtiques’. En aquesta sessió, experts com Joan Picó i Junoy, catedràtic de Dret Processal de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Neus Pujal, fiscal en cap de la Fiscalia Provincial de Barcelona; Florencio Molina López; magistrat del Jutjat Mercantil núm. 5 de Barcelona; i Alexandre Contreras Coy. magistrat del Jutjat de Primera Instància núm. 42 de Barcelona analitzaran els reptes tecnològics i jurídics que planteja aquest format. La ponència, presentada per l’advocada Cristina Vallejo i moderada pel vocal de la Secció de Dret Processal de l’ICAB Christian Herrera, ha abordat qüestions clau, com ara la garantia de la seguretat jurídica, l’eficiència dels procediments i l’impacte de la digitalització en el desenvolupament de