Èxit de participació en el ‘I Congrés de Dret Penal de l’ICAB’
Més de 300 persones han seguit de forma presencial i online aquest Congrés, que s’ha celebrat els dies 10 i 11 de juny a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona
- ‘Childgrooming, la IA i els reptes actuals en la pràctica de diligències de recerca en delictes comesos a través de mitjans tecnològics’; ‘el delicte fiscal i les novetats sobre aspectes processals i dret de defensa’; ‘ la importància i la dificultat dels interrogatoris, ‘les proves declaratives; i ‘el dret de defensa en casos mediàtics, els judicis paral·lels i les filtracions’ són els temes que s’han analitzat durant les dues jornades del Congrés
- Una vintena d’experts procedents de l’àmbit acadèmic, la fiscalia, la magistratura i l’advocacia han analitzat tots aquests reptes presents i futurs de la justícia penal.
Més de 300 persones han seguit de forma presencial i on-line el I Congrés de Dret Penal’ que s’ha celebrat els dies 10 i 11 de juny a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) amb l’objectiu d’analitzar de forma transversal i amb la participació d’una vintena d’experts procedents de l’àmbit acadèmic, la fiscalia, la magistratura i l’advocacia els reptes presents i futurs de la justícia penal.
El Congrés ha estat inaugurat per Paz Vallés, diputada de la Junta de l’ICAB, pel president del Consell de l'Advocacia Catalana, Joan Martínez; i presidenta de la Secció de Dret Penal de la Corporació, Clara Martínez.
Durant la inauguració, la diputada de l’ICAB Paz Valles ha felicitat la Secció de Dret Penal per la iniciativa de posar en marxa aquest primer Congrés i ha afirmat que “el dret penal és com una columna vertebral dins l’àmbit jurídic, i que més enllà de ser garantista i d’adaptar-se als canvis socials i tecnològics propis de la societat actual ha de ser també “humà”, ja que darrere de cada judici hi ha persones”.
Per la seva part, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Martínez, ha destacat el paper de l’ICAB com a referent formatiu dins l’advocacia i ha felicitat la Secció de Dret Penal de l’ICAB per l’organització del seu primer Congrés. Martínez també ha declarat que el dret penal planteja desafiaments importants, tant per fet que la proliferació dels avenços tecnològics implantats en la societat s’ha traduït en noves formes de delinquir com per la importància que pren la digitalització dels processos judicials.
La presidenta de Secció de Dret Penal del Col·legi, Clara Martínez, ha afirmat que la celebració del ‘I Congrés de Dret Penal’ és un somni fet realitat, ja que era uns dels principals projectes que s’havien proposat des del passat maig del 2023 els companys i companyes que integren aquesta Secció del Col·legi. Ha destacat que el Congrés persegueix l’objectiu de fer una anàlisi multidisciplinària dels reptes i novetats que es donen en aquest àmbit del dret, i per això ha agraït la participació dels ponents que l’han fet possible.
El ‘I Congrés de Dret Penal’ de l’ICAB s’ha estructurat en sis taules rodones. En la primera s’ha abordat el ‘Childgrooming o ciberacoso sexual de menors, la IA i els reptes actuals en la pràctica de diligències de recerca en delictes comesos a través de mitjans tecnològics’ amb Paz Lloria García, catedràtica de Dret Penal de la Universitat de València (UV) i Sílvia Pereira Puigvert, professora Agregada de Dret Processal de la Universitat de Girona.
Un altre tema que s’ha tractat és el delicte fiscal tot abordant les novetats sobre aspectes processals i el dret de defensa. Aquesta segona taula ha comptat amb les intervencions de Diego Artacho Martín-Lagos, advocat i inspector d'Hisenda en excedència; i Maria Cacho García, fiscal de Delictes Econòmics de la Província de Barcelona i la moderació de Julia González García, vocal de la Secció de Dret Penal de l'ICAB.
Amb la participació de Javier Hernández García, magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem; Olga Tubau Martínez, advocada penalista i Fèlix Martín González, fiscal de la Província de Barcelona adscrit al servei especial de Jurat s’ha reflexionat entorn a la importància i la dificultat dels interrogatoris així com les pautes a seguir d'acord amb la regulació legal i la pràctica forense. La taula l’ha moderat Cristina Capuz Ortega, secretària de la Secció de Dret Penal de l'ICAB.
La quarta taula del ‘I Congrés de Dret Penal’ s’ha centrat en les proves declaratives, des de les testificals, passant per les declaracions de coacusats i identificacions visuals. Han intervingut en aquesta taula José Luis Ramírez Ortíz, magistrat de l'Audiència Provincial de Sevilla, adscrit temporalment com a lletrat del Tribunal Constitucional i Miquel Julià-Pijoan, doctor en Dret, professor de Dret Processal de la UNED, moderats per Berta Armengol Freixes, vocal de la Secció de Dret Penal de l'ICAB.
El debat sobre el dret de defensa en casos mediàtics i les pràctiques i problemàtiques que es produeixen, entre ells els judicis paral·lels i les filtracions, ha obert la segona jornada del ‘I Congrés de Dret Penal de l’ICAB’. Per tractar aquest tema s’ha comptat amb Mª Antònia Coscollola Feixa, magistrada titular del Jutjat d'Instrucció núm. 24 de Barcelona; i Miguel Capuz Soler, advocat penalista, que han intervingut sota la moderació de Jordi Bertomeu García, vocal de la Secció de Dret Penal de l'ICAB.
Per finalitzar el Congrés s’ha realitzat una taula amb el títol “Justícia Penal: Passat, present i futur” on han intervingut Jesús-Maria Silva Sánchez, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Pompeu Fabra, i Clara Martínez Nogués, advocada i presidenta de la Secció de Dret Penal de l'ICAB. Ambdós han reflexionat sobre temes que s’han tractat durant les diferents taules del ‘I Congrés de Dret Penal’, que ha finalitzat amb “la voluntat de la Secció de Dret Penal de l’ICAB de què aquest esdeveniment formatiu sigui el primer de molts congressos futurs en aquesta matèria”, tal com ha declarat Martínez.
