L'ICAB acull la presentació del llibre "De la democracia en Hispanoamérica" de Santiago Muñoz Machado
L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona va ser l'escenari, ahir dimarts 1 d'abril, de la presentació del llibre "De la democracia en Hispanoamérica", de Santiago Muñoz Machado, director de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) i catedràtic de Dret Administratiu. L'acte, celebrat al Pati de Columnes de l'ICAB, va comptar amb una conversa entre l'autor i Ángel Simón, conseller delegat de Criteria Caixa.
L'esdeveniment va ser inaugurat pel degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez, qui va obrir l'acte amb unes paraules de benvinguda. Entre les autoritats presents també es trobaven el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; la vicedegana de l'ICAB, Susana Ferrer; i el president de la Secció de Dret Administratiu de l'ICAB, Alejandro Jiménez, entre d'altres.
El llibre "De la democracia en Hispanoamérica" (Taurus) és un extens assaig de 1.008 pàgines en el qual Muñoz Machado analitza els desafiaments històrics i estructurals que han dificultat la consolidació de la democràcia a Amèrica Llatina. L'autor reflexiona sobre les traves que ha patit el model liberal al continent, ja sigui per la influència dels Estats Units, el caciquisme, el caudillisme o les reformes constitucionals de països com Veneçuela, Equador i Bolívia.
Durant la seva intervenció, Ángel Simón va posar émfasi en la dinàmica "extractiva" de la regió, destacant com un territori ric en recursos naturals segueix patint altes taxes de pobresa i desigualtat. "El gran repte d'Hispanoamèrica és la seva riquesa en mineria i agricultura; les multinacionals van allà a fer extracció. Jo com a empresari ho he viscut dues vegades. El veritable repte és industrialitzar Amèrica del Sud, que no s'enduguin les seves matèries primeres i que la inequitat social es pugui revertir", va afirmar Simón. Muñoz Machado, per la seva banda, va destacar la necessitat d'estabilitat institucional per trencar aquest cercle viciós: "És la pescadilla que es menja la cua".
