L’ICAB alerta que en els primers 10 mesos de l’any s’han realitzat prop de 7.000 designes de violència masclista i de gènere
Del total d’actuacions realitzades fins al mes d’octubre d’enguany, un 77% corresponen a violència de gènere (on hi ha una relació sentimental entre víctima i agressor) mentre que el 23% són actuacions de violència masclista (no hi ha relació afectiva)
- Aquesta dada suposa que s’han realitzat 2.515 actuacions més des del Torn d’Ofici de l’ICAB respecte el mateix període de l’any 2021
- Des del Torn d’Ofici del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona també es fa èmfasi en l’augment de les peticions de primera assistència lletrada en comissaria, passant del 39,31% en els primers deu mesos de l’any 2021 al 71,55% en el mateix període del vigent any
Barcelona, 25 de novembre 2022. Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona, la diputada responsable del Torn de l’ICAB, Carmen Valenzuela, i la coordinadora d’aquest Servei, MariaCruz Martinez, així com la presidenta de la Comissió de Dones del Col·legi, Olga Arderiu, han fet balanç de les actuacions que s’han realitzat en matèria de violència de gènere i violència masclista en els primers deu mesos de l’any. En aquest sentit han donat a conèixer que en aquest període s’han realitzat 6.964 designes de violència masclista i de gènere, dada que suposa 2.515 actuacions més respecte el mateix període de l’any 2021 (increment del 56,53%) i 1.200 actuacions més si es té en compte el total d’assistències realitzades en aquestes matèries durant tot l’any 2021, que va ser de 5.713.
Aquestes dades també ens indiquen que hi ha hagut un increment del 96,5% si es tenen en compte les actuacions realitzades durant els primers deu mesos de l’any 2019 (any anterior a la pandèmia), on es van registrar 3.544 designes.
De les 6.964 designacions realitzades durant els primers 10 mesos de l’any, 5.351 (un 77%) són víctimes de violència de gènere i 1.613 (un 23%) de violència masclista (que no tenen relació sentimental entre elles).
En relació a les designacions per víctimes de violència masclista en els mesos de setembre i octubre del 2022 s’han atès 349 peticions, mentre que en el mateix període de 2021 es van registrar 188 peticions, dada que suposa un increment d’un 85,64%.
Cal tenir en compte que actualment, al torn específic de l’ICAB per assistir a víctimes de violència de gènere de l’ICAB l’integren 1.104 advocades i advocats.
Assistència lletrada obligatòria des del mateix moment en què s’interposa la denúncia
Des del Torn d’Ofici de l’ICAB, s’ha recordat que ha estat una reivindicació històrica de la Corporació l’assistència lletrada obligatòria per garantir que la víctima rebi una informació completa dels drets que l'assisteixen des del moment mateix d’interposar la denúncia, ja que com ha declarat Valenzuela: “és vital l’acompanyament adequat al llarg de tot el procediment per tal d’emparar-les jurídicament”.
En aquest sentit s’ha recordat que l’aprovació de la Llei 17/2020, del 22 de desembre de 2020, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, des del passat dia 1 de juliol de 2021, va establir amb caràcter obligatori la petició des de les comissaries de policia d’assistència lletrada per tal d'assistir a les víctimes en el moment d’interposició de la denúncia.
Arran d’aquesta llei, ha exposat Valenzuela que “ l’ICAB va adquirir el compromís d’assistència lletrada immediata presencial en el termini màxim d’una hora des de la petició per part de la comissaria”.
Valenzuela també ha fet èmfasi en què des del passat mes de setembre de 2021 es van començar a rebre peticions d’assistència lletrada per totes aquelles dones víctimes de situacions de violència masclista. En aquestes situacions (on no hi ha una relació sentimental entre víctima i agressor) no era preceptiva l’assistència lletrada amb anterioritat a la modificació legislativa.
Davant aquest canvi normatiu, des de l’ICAB també s’ha alertat que les peticions de primera assistència lletrada a comissaria per presentar denúncia s’han incrementat d’una manera molt considerable. Si durant els deu primers mesos de l’any 2021 únicament en un 39,31% de les peticions es va sol·licitar assistència lletrada en el mateix moment de presentació de la denúncia, durant el mateix període de l’any 2022 aquest percentatge s’ha incrementat fins al 71,55% de les peticions.
Reivindicacions del Torn d’Ofici de l’ICAB
Davant aquest increment de les actuacions en matèria de violència masclista i violència de gènere i amb la voluntat de combatre aquesta xacra social, des del Torn de l’ICAB es demana crear un Torn específic sobre “Violència masclista”, es demana augmentar el número d’advocats de Guàrdia i una revisió a l’alça dels mòduls de pagament, ja que aquests han d’estar a l’alçada de la important i essencial tasca que desenvolupen els advocats i advocades per garantir la tutela judicial efectiva.
Acte reivindicatiu en defensa de les dones i nenes
Aquest matí a l’ICAB també s’ha celebrat als jardinets del Palauet Casades, una concentració i lectura del manifest elaborat per la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB. L’acte l’ha presidit, en representació de la Junta de Govern del Col·legi, per la diputada responsable de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, Núria Flaquer, la diputada responsable del Torn d’Ofici de l’ICAB, Carmen Valenzuela, i el diputat Frederic Munné.
Les vocals de la Comissió de Dones Advocades del Col·legi Júlia Humet i Anna Martín han llegit un text reivindicatiu on han recordat les 25 dones i nenes que han estat assassinades aquest 2022 a Catalunya. A més, han reclamat més sensibilitat als jutjats a l’hora de decidir sobre custòdies i règims de visites ja que “un maltractador no pot ser un bon pare”. En el manifest la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB també ha recordat la pèrdua de drets que han sofert les dones afganeses i la situació que pateixen les dones iranianes per motius de gènere, així com la vulneració de drets de les persones LGTBI i de les persones treballadores sota el règim de Qatar. També han destacat que era necessària la reforma del Codi penal introduïda per la “Llei del només sí és sí”, tot ressaltant que “per fi s’ha eliminat del text legal la diferència entre abusos i agressió sexual i s’ha millorat la redacció de les diferents agreujants com la inclusió de la submissió química”.
També la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, i en aquesta ocasió de forma conjunta amb la Comissió de Defensa han organitzat l'exposició fotogràfica: "Revolta de les dones iranianes. Dona, vida i llibertat", que ha estat inaugurada per la presidenta i vicepresidenta, respectivament de les citades comissions, Olga Arderiu i Mireia Montesinos. En el transcurs d’aquest acte s’ha denunciat la vulneració de drets que pateixen les dones a l’Iran i s’ha llegit un manifest amb el lema “Dona, vida i llibertat”. En l’exposició fotogràfica, que es troba al vestíbul del Centre de Formació de l’ICAB (Mallorca 281), es mostren imatges de la revolució que s’està duent a terme a l’Iran arran de la mort de Mahsa Amini. La mostra es podrà visitar durant un mínim d’un mes a la seu col·legial.
Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es continuarà treballant per combatre qualsevol tipus de vulneració de drets contra col·lectius vulnerables, com són les dones i les nenes en la nostra societat.
Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283