L’ICAB celebra que l’advocacia té un paper essencial en la Llei Orgànica de mesures en matèria d’Eficiència del Servei Públic de Justícia
- Així s’ha posat en relleu durant la ‘Jornada Europea de Mediació 2025’ que s’ha celebrat aquest 22 de gener a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona
- La inauguració d’aquesta Jornada ha anat a càrrec de Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya; Jesús M. Sánchez, degà de l’ICAB; Esther Giménez-Salinas, síndica de Greuges de Catalunya; Cristina Ferrando, degana dels Jutjats de Barcelona; i Carme Guil, magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona i presidenta de GEMME Espanya.
- Imma Barral, directora de Dret i Entitats Jurídiques, Mediació del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat i, Carles García Roqueta, diputat responsable de Mediació de l’ICAB han clausurat la jornada destacant el paper essencial dels MASC i, especialment, la mediació com a via per fomentar la cultura del diàleg per a la resolució de controvèrsies.
La ‘Jornada Europea de la Mediació 2025’ que s’ha celebrat a la seu de Col·legi de l’Advocacia de Barcelona aquest dimecres, 22 de gener de 2025, ha estat inaugurada per Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya; Jesús M. Sánchez, degà de l’ICAB; Esther Giménez-Salinas, síndica de Greuges de Catalunya; Cristina Ferrando, degana dels Jutjats de Barcelona; i Carme Guil, magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona i presidenta de GEMME Espanya.
El degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez, ha agraït el treball que s’està realitzant des del Centre ADR ICAB, que en l’àrea de Mediació encapçala el diputat de la Junta de Govern Carles Garcia Roqueta. També ha destacat que la Llei Orgànica de mesures en matèria d’Eficiència del Servei Públic de Justícia estableix el “requisit de la procedibilitat”, és a dir, l’obligació d’acudir amb caràcter general a un sistema de resolució de controvèrsies o MASC abans de presentar una demanda judicial en matèria civil o mercantil, i que la norma situa l’advocacia com els veritables actors que han de treballar en la recerca de la resolució de controvèrsies. Per això, ha apostat per la formació en aquest àmbit i també ha considerat imprescindible poder comptar amb uns criteris judicials per a l’aplicació pràctica del “requisit de la procedibilitat”.
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha afirmat que “assistim a un moment important per a la mediació donat que la nova Llei d’Eficiència Processal fixa l’obligació d’intentar de manera prèvia una solució pactada del conflicte entre les parts com a requisit per a poder iniciar la major part dels procediments civils”. Espadaler ha recordat que la Llei -que entrarà en vigor el pròxim 3 d’abril- “impulsa més la mediació com a via prèvia per a trobar solucions i situa l’accés als tribunals com a últim recurs”. Per al titular de Justícia i Qualitat Democràtica “l’èxit i la pervivència de la proposta legal dependrà de com es porti a terme la gestió dels procediments de mediació i resolució alternativa de conflictes”.
També durant la inauguració, la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ha exposat que la “mediació és el camí i que s’ha de continuar treballant per fomentar la justícia restaurativa” i ha afegit que “Catalunya va ser pionera en fer-ho en l’àmbit juvenil i hem de continuar sent pioners”.
Per la seva part, la degana dels Jutjats de Barcelona, Cristina Ferrando, ha fet èmfasi en la necessitat de crear una cultura de mediació i ha assenyalat que s’està treballant per unificar criteris sobre l’aplicació de la Llei Orgànica de mesures en matèria d’Eficiència del Servei Públic de Justícia.
La magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona i presidenta de GEMME Espanya, Carme Guil, ha agraït la participació en aquesta Jornada. Sobre la LO 1/2025 ha destacat que dona una gran protagonisme als MASC, i aquest fet suposa un primer pas molt important. “Estem contents, però no satisfets, perquè ara el repte és que totes els operadors jurídics treballin per a la seva aplicació”, ha declarat Guil.
La Jornada s’ha iniciat amb una taula s’han exposat experiències en l’àmbit de la mediació a través de les intervencions d’Antoni Vidal i Consol Martí. Posteriorment, s’ha celebrat una primera taula on s’ha destacat el paper dels ADR (Mètodes Alternatius de Resolució de Conflictes) previstos en la Llei Orgànica de mesures en matèria de eficiència del Servei Públic de Justícia i les accions previstes dels diferents col·lectius professionals, que ha comptat amb les intervencions d’Elisabeth Saltor, directora del Centre de Mediació de Catalunya; Antoni Bosch, notari, representant del Col·legi del Notariat; María García-Valdecasas Alguacil, directora del Servei de Mediació i Conciliació del Deganat dels Registradors de Catalunya; Vicente Pérez Daudí. Catedràtic de dret processal a la Universitat de Barcelona i Isabel Viola, professora titular de dret civil de la Universitat de Barcelona. La taula ha esta moderada per Meritxell Bosch, vicepresidenta de la Comissió de Mediació de l'ICAB.
Durant la segona taula titulada “Com es poden combinar els diferents ADR” s’han s’explicat les experiències pràctiques de propostes de futur en l’àmbit de la mediació amb la participació de David Bondia, síndic de Greuges de Barcelona; Montserrat Cerqueda, en representació del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona; Susana Puig, vocal de Deontologia del Col·legi de Procuradors de Barcelona i vocal del Consell de Col·legi de Procuradors de Catalunya; Juan José Aguilera, en representació del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària i Anna Fabregat, arquitecta experta en mediació. La taula ha estat moderada per Emma López, representant del CEMCAF, en representació del Consell de Col·legi d'Administradors de Finques de Catalunya.
Cloenda
La cloenda ha anat a càrrec d’Imma Barral, directora de Dret i Entitats Jurídiques, Mediació del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat i, de Carles García Roqueta, diputat responsable de Mediació de l’ICAB. Garcia Roqueta ha afirmat que “La LO 1/2025, de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia comporta un canvi de paradigma que permet situar la mediació i els MASC com a eina essencial per a la resolució de conflictes de caràcter civil i mercantil i dona a l’advocacia un paper primordial per arribar a aquests acords”. Per això, Garcia Roqueta destaca que aquesta norma permetrà “fer un gran pas per fomentar la cultura del diàleg entre les parts per establir solucions, i que només en cas que sigui inviable arribar a un acord es procedeixi a iniciar un procediment judicial”. I ha afegit: “celebrem que aquesta llei atorgui a l’advocacia un paper essencial vinculat a l’ús dels MASC en la resolució dels conflictes. Els centres ADR’s dels Col·legis Professionals han d’estar al servei de la ciutadania, que no deixa de ser la raó de ser de la nostra professió”. Per la seva part Barral ha destacat en paper essencial de la formació per comptar amb bons mediadors/es.
Amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, que es commemora cada 21 de gener, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha organitzat aquesta Jornada amb la col·laboració de GEMME ( Grup Europeu de Magistrats per la Mediació) i els Col·legis d'Agents immobiliaris, d’Administradors de Finques, Graduats Socials, Notariat, Procuradors dels Tribunals i Registradors.
#JEM2025
Contacte
-
Centre ADR - ICAB (Centre per a la Resolució Alternativa de Conflictes)
-
Mallorca, 283 primera planta
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 601 13 20 / 902 50 09 90 / 93 496 18 80
- adr@icab.cat (MEDIACIÓ / MEDIACIÓN)
- adr-arbitratge@icab.cat (ARBITRATGE / ARBITRAJE)
- Horari: de dilluns a dijous de 9 a 18 hores / divendres de 9 a 15 hores
-
Mallorca, 283 primera planta
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283