L’ICAB i ASCOM preveuen una revolució del Compliance arran de l’impacte de la nova reglamentació europea en àmbits com la sostenibilitat, la IA i la prevenció del blanqueig de capitals
L’ICAB ha acollit a la seva seu el V Congrés de ‘Compliance’, coorganitzat juntament amb l’Associació Espanyola de ‘Complicane’ (ASCOM)
- Experts en la matèria han analitzat l’evolució del ‘Compliance’ des dels seus inicis en l’àmbit penal fins a convertir-se en una eina transversal i estratègica per a les organitzacions així com l’impacte de la nova reglamentació europea en àmbits com la sostenibilitat, la IA i la prevenció del blanqueig de capitals
L’ICAB i l’Associació Espanyola de ‘Compliance’ (ASCOM) han celebrat aquest dijous 12 de desembre el V Congrés de ‘Compliance’, una jornada que ha reunit experts en aquesta matèria per analitzar com la regulació europea està transformant l’aplicació del ‘Compliance’ en les organitzacions i empreses.
L’esdeveniment ha servit per destacar l’evolució del ‘Compliance’ des de la seva aplicació i pràctica inicial en l’àmbit penal fins a convertir-se en una eina transversal i estratègica que actualment aborda reptes de vital importància, com el canvi climàtic, la irrupció de la intel·ligència artificial i el blanqueig de capitals. Aquesta evolució i el seu impacte en la societat reafirma cada vegada més la importància de la funció del ‘Compliance’ en les organitzacions. A més, la nova reglamentació europea de Compliance dona pas a un nou paradigma en aquesta matèria.
La inauguració del V Congrés de ‘Compliance’ ha anat a càrrec de la vicedegana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Susana Ferrer, i del president d’ASCOM, José Zamarriego Izquierdo. Ambdós han posat en relleu la importància del congrés com un punt de trobada per explorar els grans reptes que el marc normatiu europeu planteja per a les organitzacions.
En la seva intervenció, Susana Ferrer ha destacat que la celebració del congrés és fruit d’un conveni fructífer entre l’ICAB i ASCOM, que ha permès generar un espai per analitzar de manera estratègica la regulació europea en àmbits com la sostenibilitat, el blanqueig de capitals, la governança corporativa i la intel·ligència artificial. Ferrer ha subratllat el valor d’aquest debat i ha afirmat que “hi haurà una revolució absoluta d’aquesta matèria en els propers 10 anys i per això celebrem que aquest debat sobre la seva aplicació pràctica es realitzi de forma capdavantera a la seu de l’advocacia barcelonina”.
Per la seva part, José Zamarriego Izquierdo ha remarcat que el ‘Compliance’ s’ha consolidat com una matèria essencial, i ha destacat el paper d’ASCOM en el suport a les empreses per interpretar i implementar la regulació de manera efectiva. Zamarriego ha afirmat que “és fonamental el treball en un equip multidisciplinar per poder obtenir resultats en Compliance i ha assenyalat que l’anticipació i la prevenció són fonamentals per garantir un bon treball en materia de Compliance”.
Un Compliance més ampli i madur
Al llarg de la jornada s’han celebrat un total de tres taules rodones que han permès aprofundir en els principals reptes que presenta aquesta matèria en l’àmbit europeu. La primera sessió de debat s’ha centrat en el ‘Compliance’ penal en l’activitat empresarial europea, amb la participació de José Manuel Garcelán, vocal de la Junta Directiva d’ASCOM, així com advocats i representants de diverses empreses. Els ponents han coincidit en què el ‘Compliance’ ha evolucionat més enllà dels límits del marc penal per integrar aspectes com la sostenibilitat empresarial, la intel·ligència artificial’ i la governança de dades. Una evolució impulsada especialment per la regulació europea en matèries com la prevenció del blanqueig de capitals i sostenibilitat corporativa, que ha ampliat l’abast i la rellevància d’aquesta funció dins les organitzacions.
Abans de reprendre el debat amb la segona taula, s’ha dut a terme una ponència sobre la Plataforma Investiga Pro, dissenyada per facilitar la gestió de ‘Compliance’ mitjançant l'accés a informació empresarial detallada per realitzar processos de ‘due diligence’, prevenir riscos de blanqueig de capitals i assegurar el compliment normatiu amb dades fiables i actualitzades. Aquesta sessió ha estat a càrrec de l’advocat i administrador concursal Carlos Mengual i de l’especialista en la plataforma Manuel Reyes.
Durant la segona taula rodona, els experts, encapçalats pel secretari de la Junta Directiva d’ASCOM, Francisco Bonatti, han aprofundit en l’impacte del nou reglament europeu de prevenció de blanqueig i en el paper de la nova Autoritat Europea de Prevenció de Blanqueig (AMLA). Per la seva banda, el tercer panell, ha abordat la regulació europea en matèria de Sostenibilidad Empresarial. En aquesta taula, s’han analitzat els reptes per a les empreses europees derivats de les noves regulacions de l'agenda verda i el model de sostenibilitat europeu. Així doncs, els ponents s’han centrat en tres pilars principals: governança, sostenibilitat mediambiental i ‘Compliance’ sociolaboral, i han subratllat el paper essencial del ‘Compliance’ en cadascun d'ells. A més, també han destacat la diligència deguda i el ‘reporting’ com a eines clau per garantir el compliment normatiu i la transparència en l'aplicació de les noves regulacions.
Finalment, la ponència de cloenda, a càrrec d’Alonso Hurtado Bueno, vicepresident d’ASCOM, ha explorat l’impacte de la intel·ligència artificial en els processos de ‘Compliance’, destacant tant les seves oportunitats com els riscos ètics i normatius associats.
La celebració del V Congrés de ‘Compliance’ representa una oportunitat única per a professionals del dret i els ‘Compliance Officer’ d’actualitzar els seus coneixements i intercanviar perspectives sobre els principals desafiaments i reptes que l’aplicació del nou marc europeu planteja.