L'Observatori ICAB de la Insolvència Personal destaca que el 94% dels concursos presentats durant el tercer trimestre de l'any són de persona física
- Les dades recents publicades pel Consejo General del Poder Judicial indiquen que fins al setembre del 2024 s'han presentat a Espanya un total de 34.700 concursos de persona física, xifra ja superior al total de procediments de tot l'any 2023.
- Fins al tercer trimestre d'aquest any 2024 s'observa un creixement del 33%, cosa que reforça aquesta eina com a solució efectiva davant la insolvència personal.
- Catalunya acumula més del 25% del total dels procediments de Segona Oportunitat de persones físiques el tercer trimestre de l'any, seguit pel 15% d'Andalusia, el 14% de Madrid i prop del 13% de la Comunitat Valenciana.
- Amb l'objectiu de continuar treballant sobre aquest mecanisme, els dies 16 i 17 de gener de 2025 tindrà lloc el 2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat - 2nd European Congress on Personal Insolvency al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.
Barcelona, 10 de desembre de 2024. L'Observatori de la Insolvència Personal de l'Il·lustre de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha analitzat un any més les dades publicades pel Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) al voltant dels concursos de persona física amb la finalitat de seguir treballant per facilitar la millora en la implementació d’aquest mecanisme que es mostra com una eina necessària i que permet donar solucions a les situacions d’insolvència personal.
El tercer trimestre del 2024, els concursos de persona física han suposat el 94% respecte a la totalitat de concursos presentats. Així, s'ha constatat que, des del gener fins al setembre d'aquest any, s'han presentat a Espanya un total de 34.700 concursos de persones físiques, cosa que significa un increment del 33% respecte als concursos presentats en el mateix període de l'any 2023. D'aquests procediments, 2.244 són de empresaris autònoms.
Tenint en compte l'històric de dades, es pot observar, a més, com el percentatge de procediments que corresponen a empresaris autònoms ha baixat en els darrers anys, passant de significar un 28% l'any 2021 a només 6% en el tercer trimestre del 2024.En relació a la distribució per comunitats autònomes, Catalunya continua concentrant el 25% del total dels procediments de Segona Oportunitat de persones físiques, seguit pel 16% d'Andalusia, el 15% de Madrid i el 13% de la Comunitat Valenciana. A més, és rellevant que, en relació als procediments de Segona Oportunitat referits a empresaris, Catalunya concentri més de la meitat de procediments (1.214), seguida per la Comunitat Valenciana (196), la Comunitat de Madrid (159) i Andalusia (156).
De manera concreta, es pot afirmar que, a Catalunya, la tendència de creixement de procediments de segona oportunitat presentats es manté al tercer trimestre del 2024 en un augment del 16% respecte al mateix període de l'any 2023.
En aquest sentit, el setembre del 2024 s'havien presentat 9.296 procediments, 1.214 dels quals eren d'empresaris autònoms, és a dir, un 13% del total.
En el cas dels empresaris autònoms, les dades són indicadors de l’efecte d’una nova barrera d’accés a la Segona Oportunitat d’empresaris individuals que es va introduir amb la reforma de 2022, per la qual es dificulta la cancel·lació del crèdit públic.
D'aquesta manera, tal com adverteix el Grup de Treball de la Segona Oportunitat de la Comissió de Normativa ICAB-CICAC, hauríem de focalitzar-nos a eliminar limitacions per iniciar de nou projectes empresarials que generin valor econòmic i social de futur. Aquesta fet permetria eliminar l'economia submergida i que aquest mecanisme ofereixi una solució real i efectiva al sobreendeutament. Per aconseguir tot això, és imprescindible reconsiderar la limitació que actualment plana sobre l'exoneració del crèdit públic.
Aliança per la Segona Oportunitat
L'any 2021 es va crear l'Aliança per a la Segona Oportunitat, un espai on s'impulsa la millora de normes que milloren la situació de les persones davant de situacions d'insolvència donant solucions des d'una perspectiva global i completa, assumint que cal enfocar l’eina de superació de la insolvència des d'un espai jurídic, però també, social, econòmic i personal, en què se centra la solució en la persona que posteriorment pugui tornar a emprendre davant d'un "accident" financer en l'esdevenir vital de cadascun d'ells. Precisament aquest passat mes de novembre L'Aliança va reafirmar el seu compromís fent balanç de la tasca realitzada durant els seus tres anys d'existència i destacant que el seu treball de difusió ha permès contribuir a introduir el mecanisme de la Segona Oportunitat en la cultura jurídica, econòmica i social del nostre país, especialment a Catalunya; de manera que la persona física deutora de bona fe té “una segona oportunitat” i podria en el futur continuar emprenent i deixar enrere un “accident” financer.
2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat - 2nd European Congress on Personal Insolvency
Precisament, amb la voluntat de continuar treballant sobre aquesta qüestió, els dies 16 i 17 de gener de 2024 tindrà lloc a l'ICAB el 2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat - 2nd European Congress on Personal Insolvency, organitzat per seguir analitzant aquest procediment, que segueix una tendència ascendent en els darrers anys i que s'erigeix com una solució efectiva davant de situacions d'insolvència personal i professional, ja que cada vegada més persones acudeixen a aquest procediment.
Quant a l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB
L'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB, que forma part de la Comissió de Normativa de l'ICAB, és un fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i de proposta d'actuacions per implicar diferents intervinents en el procés de la Segona Oportunitat per tal de contribuir a la resolució de la problemàtica de la insolvència personal i per fomentar els mecanismes que permetin afrontar-la
Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283