L'advocacia reclama al Congrés l'especialització en Família, Infància i Capacitat
L'Advocacia madrilenya i la de Barcelona juntament amb la Plataforma Familia y Derecho han presentat prop de vint esmenes al Projecte de Llei d'Eficiència de la Justícia per garantir l'especialització dels òrgans judicials i la formació dels professionals que hi operen.
En el marc de les reformes en matèria de Justícia que ultimen la tramitació parlamentària, el Col·legi de l'Advocacia de Madrid, el de Barcelona i la Plataforma Familia y Derecho han redoblat els seus esforços per apuntalar l'especialització i l’eficiència del sistema judicial en assumptes d’Infància, Família i Capacitat.
Per això, després d'haver presentat recentment al Congrés dels Diputats una bateria d'esmenes al Projecte de Llei Orgànica de mesures en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia i d'accions col·lectives per a la protecció i la defensa dels drets i interessos dels consumidors i usuaris”, l'ICAM i l'ICAB han assistit a la seu parlamentària amb una jornada dedicada a l'especialització jurisdiccional en matèria d'Infància, Família i Capacitació -organitzada de manera conjunta per aquests dos Col·legis i la Plataforma Familia y Derecho, i en la que han intervingut professionals de la magistratura, l'advocacia, la psicologia i el treball social participen juntament amb representants dels grups parlamentaris.
En el marc d’aquesta jornada, la vicedegana de l'ICAM, Isabel Winkels, coordinadora des de l'entitat col·legial dels esforços de l'advocacia per aconseguir l'especialització de la planta judicial en aquests assumptes, ha recordat la importància que “els tribunals tinguin jutges i magistrats degudament preparats per abordar casos complexos i sensibles, garantint així una justícia igual per a tota la ciutadania i adaptada a les necessitats de la nostra societat”. Winkels també ha posat en valor l'esforç i la implicació de l'advocacia madrilenya en presentar prop d'una vintena de propostes per perfeccionar la norma destinada a millorar el funcionament de l'administració de justícia. "La presentació d'aquestes esmenes reflecteix el nostre compromís amb l'especialització i l'eficiència del sistema judicial en matèria d'infància, família i capacitat", ha destacat.
El secretari de la Junta de Govern de l'ICAB, Joaquim de Miquel, ha destacat que “en el dret de família el bé jurídic protegit són els menors que han d'escriure el futur de la nostra societat. Tenir-ne cura, amb professionals especialitzats, ens garanteix construir una societat millor. Per això, cal continuar reivindicant l'especialització en Infància, Família i Capacitat, i el camí és la interdisciplinaritat”.
Entre les modificacions proposades, s'inclou la creació de seccions d'Infància, Família i Capacitat a tots els tribunals, de manera que tots els ciutadans tinguin accés a una justícia especialitzada. També es proposa potenciar la formació contínua per a jutges, fiscals i equips tècnics judicials, prioritzant aquests coneixements a la provisió de places per a aquestes seccions especialitzades, garantint, a més, l'assistència tècnica per part de les administracions competents.
Esmenes presentades
1) Es proposa modificar el nom de les seccions especialitzades quedant definit com a "Secció d'Infància, Família i Capacitat", per reflectir millor les seves competències, assegurant que d’aquesta forma sigui més precís i d'acord amb les competències atribuïdes.
2) Se suggereix crear seccions d'Infància, Família i Capacitat a tots els tribunals d'instància amb jutjats de primera instància en aquestes àrees, estenent-ne la jurisdicció a tribunals d'instància propers que quedarien alliberats d'aquestes matèries.
3) S'insta igualment a la creació de seccions interprovincials d'Infància, Família i Capacitat que abastin dos partits judicials o més dins d'una mateixa província, adaptant la normativa a la necessitat de jurisdiccions més àmplies.
4) Es detallen les competències exclusives i excloents de les seccions d'Infància, Família i Capacitat, incloent-hi l'adaptació de la nomenclatura per reflectir-ne amb precisió les competències i garantir una cobertura completa de les seves funcions.
5) Garantir que a les audiències provincials que coneguin recursos en segona instància, es reservin places a magistrats amb formació especialitzada en Infància, Família i Capacitat, mantenint l'especialització vertical.
6) Establir que els concursos per a la provisió de places a seccions d'Infància, Família i Capacitat es resolguin a favor de magistrats amb formació especialitzada, garantint que les places siguin ocupades per professionals ben preparats.
7) S'adjudiqui una plaça de fiscal igualment especialitzat, adscrit a cada magistrat especialista en Infància, Família i Capacitat.
8) Es garanteixi l'assistència d'un Equip Tècnic, compost per un psicòleg i un treballador social especialitzats en la matèria, que prestin assistència a cada magistrat, de manera que totes les famílies tinguin garantida una avaluació especialitzada amb agilitat, evitant així la cronificació dels conflictes i oferint la solució adequada a cada cas.