NOTA DE PREMSA: ICAB i GEMME promouen la mediació entre la ciutadania i les institucions per potenciar un canvi social que permeti avançar en la cultura de la pau
Ha estat en el marc de la Jornada “Judicatura i Advocacia per a la resolució pacífica”, que l’ICAB i GEMME han organitzat per fer una anàlisi a nivell europeu de la resolució pacífica dels conflictes, amb la participació de juristes de tota Europa que s'han donat cita a la seu del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.
El Centre ADR – Mediació de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia (ICAB) i el Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME) han celebrat aquesta tarda les Jornades “Judicatura i Advocacia per a la resolució pacífica”, una sessió formativa per impulsar aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes entre la ciutadania i les institucions perquè estan convençuts dels seus enormes beneficis i que és el millor camí per aconseguir avançar cap a una cultura de pau.
Aquestes Jornades s’han organitzat de forma prèvia a l'Assemblea General de GEMME del dissabte 11 de juny, i en què únicament poden participar els membres de GEMME.
Les Jornades “Judicatura i Advocacia per a la resolució pacífica” han estat inaugurades per Rosalía Fernández Alaya, magistrada i presidenta de GEMME, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez García, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús M. Barrientos Pacho, el secretari de Govern de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bernardí i Gil, el director general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de Justícia de la Generalitat, Joan Ramon Casals i Mata, i el diputat responsable del Centre ADR –Mediació ICAB, Carles Garcia Roqueta.
En aquest sentit, Rosalía Fernández Alaya, magistrada i presidenta del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME) ha afirmat que "aquestes jornades són una magnífica oportunitat per contribuir activament a l'adequat equilibri entre les solucions judicials dels conflictes i les extrajudicials. Judicatura i Advocacia es donen la mà per humanitzar la justícia, centrant-la en les necessitats de les persones i fomentant la capacitat de diàleg de ciutadans i institucions."
Per la seva part el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha posat a disposició dels magistrats i magistrades de GEMME procedents d’Europa les instal·lacions de la Corporació. També ha destacat que en aquests moments, el projecte de llei d'eficiència processal pot introduir instruments de resolució de controvèrsies que contribueixin a un canvi que potenciï la cultura del pacte, ja que la via judicial ha de ser la darrera instància per resoldre els problemes de la ciutadania.
El president del TSJC, Jesús M. Barrientos, ha exposat que les matèries on s'ha produït major increment de litigis en els últims anys són les jurisdiccions social, laboral, civil general, consum, família i mercantil, en les quals es pot evitar el plet i arribar a la millor solució possible: la pactada.
El secretari de Govern de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bernardí, ha ressaltat que "l'advocacia i la judicatura a Catalunya són actors favorables a la resolució pacífica de controvèrsies” I també ha declarat: “des de la Generalitat de Catalunya estem treballant intensament per promoure la mediació”.
El director general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de Justícia, Joan Ramon Casals, ha posat de relleu que "s'ha d'evitar que la mediació, en el marc del projecte de Llei d'Eficiència Processal, es converteixi en un mer tràmit”. També ha agraït als magistrats i magistrades de GEMME la promoció de la mediació a través de les derivacions que realitzen.
Les Jornades “Judicatura i Advocacia per a la resolució pacífica” s’han estructurat en cinc conferències que responen a la voluntat de “l'advocacia i de la judicatura de treballar juntes per aconseguir un mateix objectiu i aproximar-lo a la ciutadania: la promoció de la mediació”, segons paraules de Carles Garcia Roqueta, diputat de la Junta de Govern de l’ICAB i responsable del Centre ADR- Mediació ICAB. I ha afegit: “tenim una bona oportunitat de ser actors i no mers espectadors del canvi que necessitem a l’hora de ser gestors dels conflictes. L'advocacia aposta per una pluralitat de Masc's que donin informació i servei al ciutadà que vol exercir els seus drets a reclamar.”
La primera conferència dins aquesta Jornada ha comptat amb la intervenció de Marie-France Carlier, jutgessa de Família i Joventut al Tribunal de Namur (GEMME Bèlgica).
En la segona sessió, titulada “Mediació i conciliació: entre pertinència i impertinència” la ponent ha estat la jutge Isabelle Bieri (GEMME Suïssa). La tercera conferència s’ha desenvolupat en format taula rodona sota el títol “quan la conciliació pel jutge i quan derivar a mediació?” i hi ha intervingut jutges i jutgesses de GEMME procedents de Brussel·les, Irlanda, Alemanya, Itàlia així com advocats i advocades d’Espanya per abordar com s’estan duent a terme les conciliacions i derivacions de mediació a Europa. La quarta conferència servirà per donar a conèixer experiències de mediació d’Ucraïna amb la mediadora Alina Serhieieva. Per tancar la Jornada acadèmica se celebrarà un diàleg amb jutges de GEMME procedents de França, Romania, Polònia, Països Baixos, Espanya i advocats i mediadors i mediadores espanyols.
Dissabte, 11 de juny
El dissabte 11 de juny, i dins les Jornades “Judicatura i Advocacia per a la resolució pacífica” s'ha a donat a conèixer una experiència de justícia restaurativa gràcies a la projecció de la pel·lícula MAIXABEL, que ha mostrat la història vital que va experimentar Maixabel Lasa, qui va accedir a trobar-se -onze anys més tard de perdre al seu marit, Juan María Jaúregui, a mans d’ETA- amb un dels assassins del seu espós, que estava a la presó de Nanclares de l'Oca (Àlaba) complint la condemna després d'haver trencat els lligams amb la banda terrorista.
Posteriorment a la projecció, s'ha iniciat un emotiu debat amb les protagonistes de la història real: Maixabel Lasa i Esther Pascual. El col·loqui l'ha presentat Carme Guil Roman, magistrada i vicepresidenta de GEMME a Espanya i l'ha moderat Eduardo Santos Itoiz, conseller de polítiques migratòries i Justícia del Govern de Navarra.
En finalitzar aquest sentit esdeveniment, ha tingut lloc la clausura de las Jornada amb les intervencions de Rosalia Fernández Alaya, presidenta de GEMME, i de Carles Garcia Roqueta, diputat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona responsable d’ADR Mediació ICAB. Ambdós han destacat la importància de la mediació com a mètode de resolució de conflictes entre les parts. Carles Garcia Roqueta també ha demanat un reforç de les polítiques administratives i un major reconeixement institucional respecte a la mediació i als MASC. I ha afegit en relació a la mediació, "que el que abans era una excepció, ara ja és un acompanyament, ja que està previst aquest reconeixement en el projecte de llei d'eficiència processal".
Assemblea GEMME
Per primera vegada en la història de GEMME, l’associació -fundada el 2003 i amb seu a París, ha realitzat la seva Assemblea General fora de França i ha escollit precisament la seu de l’ICAB per acollir aquesta reunió. Aquest esdeveniment, que se celebra cada dos anys ha servit per definir les properes actuacions i triar els seus òrgans de Govern.
En l’Assemblea hi han participat més de 60 magistrats de 16 països europeus així com fiscals, lletrats de l'administració de justícia i altres professionals relacionats en l’àmbit de la mediació.
Contacte
-
Centre ADR - ICAB (Centre per a la Resolució Alternativa de Conflictes)
-
Mallorca, 283 primera planta
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 601 13 20 / 902 50 09 90 / 93 496 18 80
- adr@icab.cat (MEDIACIÓ / MEDIACIÓN)
- adr-arbitratge@icab.cat (ARBITRATGE / ARBITRAJE)
- Horari: de dilluns a dijous de 9 a 18 hores / divendres de 9 a 15 hores
-
Mallorca, 283 primera planta
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283