NOTA DE PREMSA: L'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB confirma que la Segona Oportunitat manté la tendència a l'alça com a eina de solució a la insolvència personal
- Les dades publicades recentment pel Consejo General del Poder Judicial constaten la consolidació del mecanisme de la Segona Oportunitat com a una bona solució per a les persones que estan en situació d'insolvència.
- Tal com havia avançat la previsió de l'Observatori al desembre, el 2021 va finalitzar amb un total de 13.943 concursos, dels quals 425 han estat declarats i conclosos simultàniament; és una dada molt superior als 8.324 concursos amb què va tancar 2020.
- Aquestes dades sustenten la defensa del mecanisme de Segona Oportunitat i la implantació de mesures de millora que permetin el desplegament de la Directiva 1023/2019 de reestructuracions per tal que la plena exoneració dels deutes per al deutor de bona fe sigui una realitat en creixement.
Barcelona, 7 de març de 2022. L'Observatori de la Insolvència Personal del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha analitzat les dades que ha publicat recentment el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) sobre els concursos de persona física durant l'any 2021.
Es constata que de gener a desembre del 2021 s'han presentat un total de 13.943 concursos de persona física, dels quals 3.937 han estat de persona física empresària i 10.006 han estat de persona física no empresària. Són xifres molt superiors als 8.324 concursos amb què es va tancar l'any 2020, fet que significa un creixement d'un 67%.
És rellevant l'increment del 46% dels concursos de persona física no empresària l'any 2021 respecte de l'any 2020. Pel que fa als concursos d'empresari declarats, l'increment del present any en relació amb l'any anterior és del 141%.
Tendència a l'alça malgrat la moratòria concursal
Cal destacar que aquesta tendència a l'alça es manté malgrat la moratòria concursal que s'ha prorrogat fins al 30 de juny del 2022, mitjançant Reial decret 27/2021, publicat el 24 de novembre passat. Així, encara que les persones físiques no estan obligades a presentar concurs davant la seva situació d'insolvència, la veritat és que segueixen acudint al mecanisme concursal per obtenir una solució a la insolvència, bé obtenint un acord amb els creditors, bé sol·licitant al jutjat l'exoneració de els deutes.
És evident que aquest procediment segueix la tendència a l'alça, en constatar-se com una solució davant de situacions d'insolvència personal i professional de les persones, que incideix en la incorporació de la cultura de Segona Oportunitat a la nostra societat.
En aquest sentit i tal com ha postulat l'ICAB en la presentació d'esmenes al Projecte de llei de reforma del text refós de la Llei concursal, amb ponències expresses en la compareixença davant la Comissió de Justícia del Congrés de Diputats dimarts passat, aquest model de Segona Oportunitat és bo per a les persones i s'han d'evitar retrocessos en el desenvolupament del mateix, que poden produir-se si s'aprova el Projecte de llei esmentat tal com està redactat.
Catalunya concentra el 43% dels procediments de Segona Oportunitat
En la distribució per comunitats autònomes es pot observar com Catalunya concentra el 43% dels procediments de segona oportunitat de persones físiques empresàries, seguit pel 13% d'Andalusia i el 10% de Madrid i de la Comunitat Valenciana.
El fet que el concurs de la persona física estigui complint el seu objectiu permetent una eixida favorable a les persones de la situació d'insolvència afavoreix que cada vegada més persones acudeixin al procediment. D'aquesta manera es constata que el mecanisme de la Segona Oportunitat s'està introduint en la cultura jurídica, econòmica i social.
En el cas dels empresaris autònoms, el mecanisme ofereix una solució al sobreendeutament atès que actualment permet exonerar el crèdit públic dins un pla de pagaments. Aquest extrem ha de ser considerat com una oportunitat clara per poder refer projectes empresarials i personals que permetin sortir de l'ostracisme i de les limitacions a què dóna lloc mantenir deutes no solucionables al llarg de la vida. D'aquesta manera, tal com adverteix el Grup de Treball de la Segona Oportunitat de la Comissió de Normativa ICAB-CICAC, s'evita un increment de l'economia submergida i s'afavoreix l'inici de nous projectes empresarials que generin valor econòmic i social de futur.
L'Observatori de la Insolvència Personal ICAB
L'Observatori de la Insolvència Personal és un instrument del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, adscrit a la seva Comissió de Normativa, l'objectiu del qual és fer un seguiment de les dades d'aquests mecanismes de solució a la insolvència, per tal de fer una anàlisi econòmica del dret a extreure les conclusions i propostes en el desenvolupament i desplegament d’accions de millora en els procediments
Contacte
-
Comissió de Normativa
-
c/ Mallorca, 283
Barcelona, (Espanya) - normativa@icab.cat
-
c/ Mallorca, 283
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283